2015. szeptember 25., péntek

A béke napja lehetséges hadvezér-mintái

Jánszky Lengyel Jenő érdekes megjegyzései (a magyar nyelvű librettó végén található)

A történelmi háttér óhatatlanul foglalkoztatja a darabbal ismerkedőket. Szívesen azonosítaná a mintául szolgáló személyeket, dacára annak, hogy Stefan Zweig az 1934-es szövegtervezethez hozzáfűzi:
"Szeretném a császárokat, királyokat teljesen kihagyni a játékból, és névtelenné tenni a szereplőket."

A PARANCSNOK két történelmi személy egyike lehetett, mindketten a Német-római Birodalom, illetve a Katolikus Liga kiemelkedő politikus-hadvezérei.


Az egyik a Hradec Králové közelében lévő Heřmanice u Jaroměře -ből származó cseh tábornok (General), 

Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (másutt Wallenstein illetve Waldstein, 1583 - 1634) 

Kiváló gazdasági és hadi szervező; két érdekházassága révén szerzett vagyonát gátlástalansága révén hatalmassá növelte.Katonái nagyon szerették. Árulásért végül meggyilkolták, mielőtt a szifilisz végzett volna vele.
A másik a brabanti születésű a Tilly-kastély Brüsszeltől 30 km-re fekszik), vallon nemzetiségű

Jean t'Serclaes, comte de Tilly (Johannes vagy Johann keresztnévvel is, Graf von Tilly, 1559 - 1632)


Arról vált hírhedtté, hogy 1631-ben a protestáns Magdeburgban gyalázatos rablást, szörnyű mészárlást engedett katonáinak. Egy évvel később halt meg.
A HOLSTEINI személyére a források egyöntetű véleménye:

IV. Christian (1577 - 1648) (magyar szóhasználattal IV. Keresztély), Dánia és Norvégia királya (1588-tól haláláig).

A király holsteini herceg is volt. Meglehetősen kedvelte az italt. Hónapokkal a béke napja előtt elhunyt (1648. február 28. København).Münster városában kötötték meg 1648. október 24-én, évekig tartó tárgyalások után a harmincéves háborút lezáró, Vesztfáliai békét, a közeli Osnabrück városban korábban, 1648. május 15-én aláírt egyezmény szellemében. A harmincéves háborút az első igazi világháborúnak tartják. Szörnyű szenvedést, általános rombolást hozott Európának, de főleg a németségnek – évtizedeken át!

A békeszerződés átrajzolta Európa térképét, szétaprózta a német területeket, egyúttal véget vetett a Hollandia függetlenségéért vívott nyolcvanéves háborúnak is.
A modern diplomácia megszületését is ehhez az eseményhez kötik.


Jánszky Lengyel Jenő                                                       Budapest, 2015. augusztus 11.A képek forrása: