2013. szeptember 18., szerda

Richard Strauss - Társasági és otthoni élet


Richard Strauss figyelmének középpontjában a zene volt, de hogyan élt a mindennapokban?
(Részletek www.richardstrauss.org oldalról, család által működtetett oldalról)

Társasági és otthoni élet

Az első időkben a házaspár viszonylag mérsékelten élt Münchenben, a nyári hónapokban a zeneszerző apósával és anyósával Marquarsteinben. A Berlinbe költözés Pauline számára lehetővé tette, hogy egy „nagy háztartás”–t uraljon, intenzív társasági kapcsolatokat tartson fenn, valami olyasmit, amit Bécsben már megszokott. Zeneszerzők, értelmiségiek, költők, katonatisztek, diplomások voltak a vendégeik. Strauss és felesége boldogok voltak, ha viszonozhatták a vendégséget. Néha a bécsi Imperial Hotelben, vagy a berlini Hotel Adlonban, a müncheni Hotel Vier Jahreszeiten Hotelben szervezték az ünnepségeket, általában azonban az otthoni szórakozásokat kedvelték.  Jegyzeteket vezettek a parti részleteiről, a vendégekről, a felszolgált ételekről azért, hogy nehogy kétszer szolgálják fel ugyanazt. 

Pauline asszonyról
Pauline kínosan pedáns és szigorú volt a házvezetésben.  A vendégeket mindig jó szívvel látták, de Pauline nem mindig kezelte megfelelően a vendégeket. Pauline „uradalma” nemcsak szigorú volt, hanem olykor jeges is. Richard egyszer így panaszkodott felesége mániákus szellőztetési szokásáról:
„Néha alig bírok megkapaszkodni a szobámban, a huzat miatt”.
Pauline nemcsak saját otthonukban volt mániákus tisztaságkedvelő, hanem máshol is. Szerette ellenőrizni a port, végighúzta ujját a bútorokon, kinyitotta a fiókokat, benézett az ágy alá és ellenőrizte a személyzet keze munkáját. (Kurt Wilhelm)


„Pauline nélkül semmit sem alkottam volna” - idézet Karl Böhm Pontosan emlékszem című könyvéből
„Előadás után (Daphné) Strauss társaságában meglátogattam feleségét, aki betegsége miatt nem lehetett jelen a premieren. Midőn lassan lefelé lépkedtünk a harmadik emeletről, Pauline asszonyról beszélt: „Higgye el, nagy szükségem van erre asszonyra. Tulajdonképpen letargikus természetű vagyok, és Pauline nélkül semmit sem alkottam volna.”