2013. szeptember 21., szombat

A legkedvesebb Sir Morosus



A 46 éves Runi Brattaberg énekli október 10-én és 12-én Sir Morosus hálás-hálátlan szerepét Richard Strauss: A Hallgatag asszony című operabemutatóján. Kocsis Zoltán hatalmas és valljuk be, rendkívül élvezetes művészi vállalkozása, hogy a zeneszeretők óriási örömére színre viszi a Magyarországon eddig be nem mutatott Strauss operákat. A vállalkozáshoz kivételes társakat, Anger Ferenc személyében egy nagyszerű rendezőt, s világhíres énekeseket talált Kocsis. Runi Brattaberg, a Feröer-szigeteken döntötte el, hogy énekes lesz, miután felhagyott a dokumentumfotózással. Finnországi majd svájci tanulmányok után Mainzba majd Bernbe került, ahol hamarosan a legigényesebb Wagner szerepeket kapta. A Mannheimi Nemzeti Színház vezető szólistája. Rendkívül szép bassz-bariton hangja széles repertoárt enged. Strauss operában is énekelt nem egyszer, nem akármilyen produkciókban, mint például Amszterdamban Ochs bárót (Rózsalovag) Simon Rattle vezényletével. 
Néhány éve a new yorki Metropolitanban is énekli Ochs báró szerepét. 
"Sir Morosus szerepe nem csak azért hatalmas kihívás - állítja Runi -, mert Strauss összetett, szinte a tökéletességig végiggondolt zenei képleteket ír elő, hanem azért is, mert egyben ez egy komikus szerep. Itt vérbeli színésznek is lenni kell, Richard Strauss minden egyes hangjegye eljátszható, s a darab meg is követeli a vérbő játékot. Nagyon várom már a budapesti próbákat, nem beszélve a partnerekről, Maestro Kocsisról, és persze az előadásról."

Aki többet szeretne tudni Runiról, lapozgassa nyugodtan szenzációs honlapját. 

http://www.runibrattaberg.com/?page_id=159

Szeptember végén ér Runi Budapestre, hogy megkezdje a próbákat az október 10.-i és 12.-i bemutatóra: Richard Strauss: A hallgatag asszony. Kocsis Zoltán vezényletével a MÜPÁ-ban.