2013. szeptember 23., hétfő

A hallgatag asszony - szereposztás


Íríde Martínez Aminta, az admirális unokaöccsének a felesége
Rúni Brattaberg Sir Morosus, nyugalmazott admirális
Temesi Mária Özvegy Zimmerlein, a házvezetője
Dietrich Henchel Schneidebart, a borbély
Bernhard Berchtold Henry Morosus, az admirális unokaöccse
Pasztircsák Polina Isotta, operaénekes
Kálnay Zsófia Carlotta, operaénekes
Geiger Lajos Morbin, operaénekes
Szüle Tamás Vanuzzi, operaénekes
Cser Krisztián Farfalla, operaénekes


Anger Ferenc rendező 

Szendrényi Éva díszlettervező 
Zöldy Z Gergely jelmeztervező

KOCSIS ZOLTÁN karmester

Íride Martínez
Íride Martinez a 2012/2013-as évad óta a Bécsi Állami Opera szólistája. A közlemúltban a párizsi Bastille Operában Philippe Jordan vezényletével Fiakermilli szerepét énekelte Richard Strauss Arabellájában. A latin amerikai szoprán San Joséban született, Costa Ricában. Nemzetközi karrierjét Németországban kezdte a kölni Opera énekesként 1995 – 2002 között, ahol hamarosan elnyerte a közönség rajongását. Számos neves zenekarral dolgozott együtt, így a Berlini Filharmonikusokkal, a Müncheni Filharmonikusokkal, a Bécsi Szimfonikusokkal, a Torinói RAI Zenekarral, a Cseh Filharmonikus Zenekarral. Olyan ismert karmesterek vezényelték, mint Lorin Maazel, Ivor Bolton, James Conlon, Sir Colin Davis, Semyon Byschkov, Valery Gergjev, Fabio Luisi, René Jacobs vagy Vladimir Fedosejev. 2011 óta Íride Martínez saját hazájában rendezőként is bemutatkozik.

Rúni Brattaberg
A feröer szigeteki  basszus énekesi pályája előtt dokumentalista fotográfusnak tanult. Zenei tanulmányait a helsinki Sibelius Akadémián és a zürichi Operastúdióban folytatta. Első fellépései után között a Mannheimi  Nemzeti Színházhoz szerződött, ezzel egy időben számos európai nagyváros operaházában vendégszerepelt. 2011-ben Kurt Rydlt váltotta Ochs báróként Amszterdamban Simon Rattle vezetése alatt.  A közelmúltban a La Monnaie-i Operában, a Cincinnati Operában és a Metropolitanben debütált, ahol Titurelt alakította a Parsifal élő adásában. A 2013-14-es évadban budapesti fellépésén kívül a Malmöben és Chicagoban is láthatja majd a közönség.

Temesi Mária
A kiváló szoprán a Magyar Állami Operaház Bartók - Pásztory Ditta -, Székely Mihály-, Juventus-, Artisjus és Liszt díjjal kitüntetett művésznője. A Budapesti Zeneakadémia opera tanszakán kitüntetéses diplomával végzett, dal és oratórium szakon a Weimari Franz Liszt Musikhochschule-n és a Salzburgi Mozarteumban képezte magát. Pályakezdőként két nemzetközi énekverseny győztese.  Sokoldalúságát mutatja gazdag repertoárja. Oratórium- és dalénekesként is elismerést szerzett, rangos zenei események szólistájaként is ismert: Schönberg: Gurre dalok című monumentális alkotásának magyarországi bemutatóján ő énekelte Towe szerepét a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, Kocsis Zoltán vezényletével 1998-ban. Aktív operaénekesi pályája mellett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara Magánének Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Dietrich Henschel
A német bariton repertoárja a barokk operától a modern avantgardig terjed. A müncheni Modern Zenés Színház Biennálén debütált. Első és egyetlen állandó szerződése a kieli operához köti, ahol elsősorban klasszikus szerepeket énekel. Nemzetközi karrierje Busoni Doktor Faustjával kezdődött Lyonban és Henze Homburg hercegével folytatódott a Berlinin Német Operában. Ezt követően Európa szinte minden jelentős operaházába meghívást kapott. Az operaéneklés mellett számos dal- és oratórium lemeze jelent meg. Énekesi pályafutása mellett képzett zongorista, és a zene, a színház és a vizuális média találkozásánál kialakuló művészetet kutatja.

Bernhard Berchtold
Az osztrák tenor az Innsbrucki Konzervatóriumban tanult, majd a salzburgi Mozarteumban folytatta énekesi tanulmányait. Már ekkor sikerült megalapoznia nevét koncert- és oratórium énekesként az ottani pezsgő koncert- és szakrális zenei életben. Pályafutása során számos díjat kapott: 1999-ben a híres Salzburgi Fesztiválon adott hangversenyével a Nemzetközi Nyári Akadémia díját, míg Grazban a "Franz Schubert és a Modern Zene" nemzetközi versenyen többek között a „Franz Schubert műveinek legjobb interpretációjáért” díjat nyerte el. A 2009/10-es évadban a sevillai Teatro de la Maestranzában és a drezdai Semperoperben a híres Marco Arturo Marelli színpadra állításában Henryként debutált Richard Strauss A hallgatag asszonyában.