2015. szeptember 23., szerda

R. Strauss és a berlini olimpia


„Az advent  unalmas időszakát egy köznépnek szóló olimpiai himnusz komponálásával csapom agyon. Én, minden ember közül, aki utálom és lenézem a sportot. Ja, a semmittevés minden gonoszság gyökere…”  - Strauss Stefan Zweignek írott leveléből. Tovább R. Strauss és a sport.

1932-ben R. Strausst a Német Olimpiai Bizottság képviselője Dr. Theodor Lewald felkérte egy olimpiai himnusz komponálására az 1936. évi nyári olimpiai játékokhoz. 1933-ban R. Strauss elfogadta a felkérést azzal a feltétellel, hogy megfelelő szöveget kap a zene komponálásához. Ugyanebben az évben  a Nemzeti Olimpiai Bizottság Walter Bradley-Keeler 1932. évi Los Angeles-i olimpiára komponált Hymne Olímpique című művét választották, mint mindenidők hivatalos olimpiai himnusza. Lewald javaslatát, hogy engedélyezzék a Németországnak a saját olimpiai himnuszukat játszani a berlini olimpiai játékokon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadta.

R. Strauss a himnusz fő témáját egy saját be nem fejezett szimfóniájából vette át és 1934-ben fejezte be. 1936-ban Garmisch-Parkenkirchenben a téli játékokon mutatta be himnuszát először a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

A nyári játékok megnyitóján a Berlini Filharmonikusokat kiegészítették a Nemzetiszocialista Szimfonikus Zenekarral és ezer tagú kórus énekelte az olimpiai himnuszt R. Strauss vezényletével.